Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων σερβιρίσματος σε χώρους εστίασης, σε επαγγελματικό επίπεδο.
Η «Ευρωπαϊκή Πρόοδος» πραγματοποιεί το σεμινάριο «Επαγγελματίας σερβιτόρος, Βασικές αρχές & κανόνες», διάρκειας 25 ωρών.
Στόχος του σεμιναρίου είναι οι συμμετέχοντες να εργαστούν σε επαγγελματικούς χώρους εστίασης, με αναβαθμισμένες γνώσεις και δεξιότητες.
Το σεμινάριο έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε σε όλες τις ενότητες οι εκπαιδευόμενοι μέσα από πρακτική άσκηση να μπορούν να εφαρμόζουν τις δεξιότητες που απέκτησαν.
Διδακτικές Ενότητες
Προετοιμασία Σάλας και Mise en place
- Εξοπλισμός Εστιατορίου
- Καθαρισμός και έλεγχος καθαριότητας σκευών, τραπεζοκαθισμάτων και χώρων εστιατορίου
- Προετοιμασία εστιατορίου ανάλογα με το γεύμα
- Γεύματα: κατηγορίες γευμάτων και ώρες παραθέσεώς τους
- Mise en place: Στρώσιμο τραπεζιών ανάλογα με τους τρόπους σερβιρίσματος
Υποδοχή και Εξυπηρέτηση Πελατών
- Το εστιατόριο
- Προσωπικό Εστιατορίου(Οργανόγραμμα)
- Υποδοχή και καλωσόρισμα των πελατών
- Κρατήσεις τραπεζιών και μοίρασμα πελατών στα τραπέζια
- Αναγνώριση και κατάταξη πελατών κατά τύπους
- Διάγνωση των Αναγκών του πελάτη
- Η Γλώσσα του Σώματος πελάτη και σερβιτόρου
- Κώδικες ντυσίματος και ατομικής περιποίησης του σερβιτόρου
- Διαχείριση Παραπόνων Πελατών (Complaint handling)
Παραγγελιοληψία στο εστιατόριο
- Αρχές και κανόνες λήψης της παραγγελίας: Πως υποστηρίζει η ορθολογική οργάνωση του εστιατορίου
- Σωστή Διαδικασία Παραγγελιοληψίας
- Ανάλυση της «αλυσίδας» της παραγγελίας: από τον πελάτη, στην κουζίνα, στο σέρβις
- Κώδικες συμπεριφοράς απέναντι στους πελάτες κατά την λήψη παραγγελίας
- Τύποι Εστιατορίων κανόνες συμπεριφοράς
- Ενεργητική ενημέρωση πελατών για τον κατάλογο
- Τεχνικές πωλήσεων φαγητών /κρασιών /ποτών
- Υποστήριξη πιάτων ημέρας ή special menus απέναντι στον πελάτη
- Μεταβίβαση παραγγελίας στην κουζίνα
- Σύγχρονα τεχνικά μέσα (ΜΙCROS)
Τεχνικές Σερβιρίσματος
- Γενικοί κανόνες συμπεριφοράς του προσωπικού του εστιατορίου στο Σερβίρισμα
- Μέθοδοι επαγγελματικού σερβιρίσματος
- Είδη Τρόπων Σερβιρίσματος
- Τρόποι μεταφοράς πιάτων
- Καθαρισμός τραπεζιού
- Η διαδικασία υποδοχής, εξυπηρέτησης και σερβιρίσματος – σύμφωνα με το στυλ του κάθε εστιατορίου
Decoupage (άνοιγμα / καθάρισμα) Ψαριού
- Εργαλεία και τρόπος χειρισμού τους (μαχαίρι, πιρούνι, σπάτουλα, λαβίδα κλπ), για το ψάρι
- Άνοιγμα και καθάρισμα ψαριού
- Συνοδευτικά και dressings του ψαριού
- Πρακτική Άσκηση στα παραπάνω
Σερβίρισμα Κρασιού και Σαμπάνιας στο εστιατόριο
- Εργαλεία του κρασιού: ανοιχτήρι, καράφα, ποτήρια, πετσέτες, σαμπανιέρες, πιατάκια κλπ
- Παραγγελειοληψία του κρασιού
- Επίδειξη του κρασιού στον πελάτη
- Άνοιγμα και σερβίρισμα κρασιού
- Μετάγγιση κρασιού σε καράφα (Decantage)
- Παρακολούθηση και ξαναγέμισμα ποτηριών: ρυθμός οινοποσίας του πελάτη
- Άνοιγμα και σερβίρισμα Σαμπάνιας
Απευθύνεται σε:
- εργαζόμενους στον χώρο της εστίασης που θέλουν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους στην εστιατορική τέχνη
- ιδιοκτήτες χώρων εστίασης που θέλουν να μάθουν τις ορθές πρακτικές εστιατορικής τέχνης προκειμένου να καθοδηγήσουν και να οργανώσουν το προσωπικό τους
- νεοεισερχόμενους στον χώρο χωρίς επαγγελματική εμπειρία
Διάρκεια & Κόστος
Το σεμινάριο είναι διάρκειας 25 ωρών και το κόστος του είναι 180 ευρώ.
Διεύθυνση εκπαιδευτικών προγραμμάτων: κα Μαρία Γιαμπουλάκη
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 2811 103135, 2811 103136.
Fax.: 2811 118000
Email: [email protected]
Καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 17:00 για δηλώσεις συμμετοχής και παροχή διευκρινήσεων.
Για να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.
Εκπαιδευτής
Γιώργος Κουρίνος
Ο Γιώργος Κουρίνος έχει πολυετή εμπειρία στον τομέα της Εστιατορικής Τέχνης στον χώρο των Ξενοδοχείων. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως Maitre Εστιατορίων στο ξενοδοχείο ‘’Creta maris resort‘’ μέλος της αλυσίδας Metaxa hospitality. Παράλληλα εργάζεται για πολλά χρόνια σε ala carte εστιατόρια της πόλης με πιο πρόσφατο το ‘’ΚΟΥΖΕΙΝΕΡΙ THE MEAT LOUNGE’’ που είχε εργαστεί ως Restaurant Manager. Είναι απόφοιτος της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων (Ο.Τ.Ε.Κ) Ηρακλείου. Επίσης έχει αποφοιτήσει με επιτυχία από το τμήμα ‘’Οργάνωση και Διοίκηση Ξενοδοχειακών & Τουριστικών Μονάδων‘’ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α). Στον τομέα του κρασιού έχει τελειώσει με επιτυχία το ‘’WINE PROFESSIONALS COURSE’’ της Genius in Gastronomy.