Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες Τετάρτη 3 Ιουνίου η ημερίδα με θέμα «Η μη ορθολογική χρήση των φυτοφαρμάκων και οι επιπτώσεις αυτής στο περιβάλλον και στην υγεία».

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του «Πνευματικού Κέντρου Καλεσσών», του Δήμου Μαλεβυζίου από το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «Ευρωπαϊκή Πρόοδος».

ημεριδα-2

 

Η έναρξη της ημερίδας έγινε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, «Ευρωπαϊκή Πρόοδος» κ. Κωνσταντίνο Μαγουλάκη όπου και ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την αποστολή και το έργο του φορέα.

ημεριδα-1

Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Δρ. Μαρία Σακελλάρη Περιβαλλοντολόγος, Ερευνήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας (Επιστημονική Συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης). Η κα Σακελάρη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία της στα οφέλη για τη βιοποικιλότητα, την αγροτική οικονομία και τη τοπική κοινωνία τα οποία προκύπτουν από την ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Χάρη Λυδάκη, Διευθυντή Β΄ Παθολογικής & Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών Βενιζελείου Νοσοκομείου. Η ομιλία του κ. Λυδάκη είχε θέμα: «Οι παρενέργειες των φυτοφαρμάκων στο ανθρώπινο σώμα». Η μη ορθολογική χρήση των φαρμάκων είναι πολύ επικίνδυνη για την υγεία και έχουν καταγραφεί στο πέρασμα των ετών πολλά περιστατικά που οφείλονται στη κακή χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

ημεριδα-3

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με τον γεωπόνο κ. Παναγιώτη Καταραχιά, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, στη χρήση και στην ασφάλεια αυτών. Επίσης, ενημέρωσε αναλυτικά για το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης που καλούνται όσοι προμηθεύονται γεωργικά φάρμακα να αποκτήσουν υποχρεωτικά. Η συγκεκριμένη υποχρέωση προκύπτει από το άρθρο 12 της ΚΥΑ 8197/90920/22-7-2013 όπου όλοι οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων υποχρεούνται να κατέχουν το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης από τις 26 Νοεμβρίου 2015 και μετά, προκειμένου να προμηθεύονται νόμιμα τα γεωργικά φάρμακα. Με την ΚΥΑ 8197/90290/22-7-2013 (ΦΕΚ 1883/Β/2013) των υπουργών Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχει θεσπιστεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων (σε εφαρμογή της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ).

[dt_sc_hr_medium]

 

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «Ευρωπαϊκή Πρόοδος» είναι πιστοποιημένο εξεταστικό κέντρο ενώ παράλληλα διοργανώνει σεμινάρια κατάρτισης προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις και παράλληλα να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

Για περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα προγράμματα κατάρτισης και σε τμήμα εξετάσεων μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης «Ευρωπαϊκή Πρόοδος», τηλ 2811 103135 & 2811 103136 (κα Γιαμπουλάκη Μαρία).